Artikkeliin

Mikä on Scrabble-kirjainten pisteiden salaisuus? Kirjainten suosiosta kielessä

Mistä Scrabblen kirjainten pisteet ovat peräisin? Kielen yleisimmät ja vähiten käytetyt kirjaimet. Scrabblen pisteytyksen perusteet.

Jokainen, jopa aloitteleva Scrabblen pelaaja, on tietoinen siitä, että eri kirjaimilla on erilaiset pistearvot. Saamme enemmän pisteitä joidenkin kirjainten käytöstä, joidenkin tapauksessa niillä on pieni vaikutus tulokseemme. Kaikki eivät kuitenkaan ole tietoisia siitä, mistä nämä erot johtuvat. Mistä Scrabblen kirjainten pisteet ovat peräisin?

Kielianalyysi on Scrabblen perusta

Scrabble sanapelinä perustuu luonnolliseen kieleen, jota ihmiset käyttävät puheessa ja kirjoitetuissa teksteissä. Siten siihen sovelletaan myös analyyseja ja lakeja, jotka on laadittu ja kehitetty luonnollista kieltä varten.

Kielen analyysi yksittäisten kirjainten esiintymistiheyden suhteen on tietysti paljon vanhempi kuin itse Scrabble. Sen alkuperä voidaan päivittää 800 jKr. Arabialainen matemaatikko Al-Kindi kehitti tällöin salausten ratkomismenetelmiä, jotka perustuivat kielen kirjaintiheyteen.

Yksittäisten kirjainten esiintymisen tekstissä tutkimukset yleistyivät 1400-luvulla, kun kirjoja alettiin painamaan. Sen ansiosta tulostimet pystyivät arvioimaan tekstien valmisteluun tarvittavien kirjasinten määrän.

Harvinainen kirjain – enemmän pisteitä

Nämä tutkimukset ja havainnot muodostivat perustan Scrabble-pisteytykselle. Sen takana on yksinkertainen sääntö – mitä useammin kirjain esiintyy kielessä, sitä enemmän sanoja se voi muodostaa. Siksi Scrabblen pelaajan on helpompi käyttää sitä. Kilpailun monipuolistamiseksi ja kilpailun kehittämiseksi Scrabblessa saat korkeammat pisteet “vaikeammista” kirjaimista, ​​mikä vaatii pelaajalta keksimään harvinaisempia sanoja.

Erityistapauksia ovat tässä tyhjät laatat. Ne voivat korvata minkä tahansa kirjaimen, joten sitä on helpoin käyttää. Sen pistearvo on siis 0.

Eri kieli – eri pisteytys

Tietäen, että yksittäisten kirjainten pisteytys Scrabblessa riippuu siitä, kuinka usein ne esiintyvät kielessä, johtaa luonnolliseen johtopäätökseen. Sen tulisi vaihdella kielittäin. Odotamme sanojen kirjaintiheyden olevan erilainen englannin, saksan tai suomen kielelle.

Tämän vuoksi Scrabble on saatavana eri kieliversioissa. Vaikka se koostuu vain pelilaudasta ja kirjaimista, joiden voitaisiin soveltuvan sanojen järjestämiseen eri kielillä, Scrabblen pelaaminen väärällä kieliversiolla ei välttämättä ole järkevää.

Vertailun vuoksi kirjain “K” on hyvä esimerkki. Suomen kielessä sitä esiintyy suhteellisen usein, joten sen pistearvo on vain 2. Se on kuitenkin erilainen englannin kielessä, jossa se esiintyy paljon pienemmässä määrässä sanoja. Siten, pelaamalla englanninkielistä Scrabblea “K”, on 5 pisteen arvoinen.

Enemmän pisteitä – vähemmän kirjaimia sarjassa

Tämä herättää uuden seurauksen. Kirjeitä, jotka ovat harvinaisempia kielessä ja jotka siten saavat korkeamman arvon, ovat myös harvinaisempia Scrabblessa. Siksi mainittu “K” esiintyy pelin suomenkielisessä versiossa viisi kertaa, kun taas englanninkielisessä versiossa on vain yksi laatta tällä kirjaimella.

Pelaamalla Scrabblea muulla kuin oikealla kielellä, emme vain vääristä pisteitä, mutta voimme myös vaikeuttaa sanojen järjestämistä. Kirjeitä voi yksinkertaisesti puuttua.

Ehkä olet tekemässä ristikoita? Kokeile tätä ilmaista verkkotyökalua ristikkosanojen tekemiseen – Puzzle Maker.

Tai ehkä ratkot ristikoita? Tarkista ilmainen sivusto, jonka avulla ratkaiset minkä tahansa ristikon https://mots-croisés.fr/.

Jos ratkot ristikoita puolaksi, suosittelemme tätä sivustoa https://krzyżówka.pl/.

Pidätkö Scrabble-pelistä? Kokeile tätä ainutlaatuista työkalua voittaaksesi missä tahansa pelissä – Tricher au Scrabble.

Tai ehkä tarvitset sanamäärän tekstissä? Voit tehdä sen Conta Parole -työkalulla.

Voit myös laskea sanat ja kirjaimet Contador de Palabras -työkalulla.